Fördelarna med golvvärme är så klart många. Men det finns faktiskt fall där det finns anledning att ifrågasätta om det är det bästa alternativet.
Varmare fötter och högre besparing.
När fötterna är varma känner man ett välbehag, även om rumsluften över golvet är svalare än 20°C. Det gör i sin tur att ett rätt dimensionerat golvvärmesystem inte kräver en lika hög framledningstemperatur från värmepumpen. Det innebär att värmepumpen inte behöver arbeta lika hårt, vilket sänker driftskostnaden. I nybyggda hus är golvvärme alltid att föredra, här reglerar nämligen energikraven att isoleringen under golvet alltid är bra nog för att du ska få ut mesta möjliga av ett golvvärmesystem.
Konvertering av traditionella element.
Vid renovering av äldre hus är det vanligt att konvertera från traditionella element till golvvärme. Här är det mycket viktigt att renoveringen genomförs med ett ordentligt underarbete och väl tilltagen isolering. Annars riskerar du att elda för kråkorna, vilket både ger en sämre komfort och en besparing som inte lever upp till kalkylen. Ett annat faktum som du bör ta i beaktning är att äldre hus många gånger har kallras från fönster som golvvärmen inte kompenserar för. I dessa fall rekommenderas golvvärme snarare som ett komplement till element. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om konvertering från direktverkande el till vattenburen värme. Det hittar du här.
I värmepumpsväljaren får du hjälp att hitta en värmepump som passar ditt värmesystem.
Vilken värmepump ska du byta till?