Bor du i ett småhus som värms upp med el eller gas? Grattis! Snart kan du slippa dyr uppvärmning och dessutom få pengar för det. Nu kan du ansöka om bidrag för något som heter ”energieffektiviserande värmesystemsåtgärder”.
Vi tar upp vad du behöver veta nedan.
Vad kan du få bidrag för?
Det statliga bidraget gäller för de två kategorier Boverket och Länsstyrelsen kallar för "energieffektiviserande värmesystemsåtgärder" och "klimatskärmsåtgärder" i småhus. Klimatskärm är ett krångligt sätt att säga husets skal, och åtgärderna här syftar till hur du behåller värmen i huset, t.ex. genom tilläggsisolering eller byte av fönster. I det här blogginlägget fokuserar vi på den första kategorin, på ditt värmesystem, och hur du kan gå från att slösa till att spara pengar med en ny värmepump.
Du kan välja mellan hela spannet som ger värme och varmvatten - frånluftsvärmepump, luft/vattenvärmepump och berg-, sjö- eller jordvärmepump. Och läser du det finstilta, så kan du också få bidrag för att byta ut din gamla luft/luftvärmepump, förutsatt att den är äldre än tio år. Du kan även få bidrag för installation av en eller flera styrbara luft/luftvärmepumpar i kombination med en varmvattenberedare med inbyggd värmepump. Kort sagt är det ett perfekt tillfälle för dig som vill göra skillnad för din ekonomi och miljön med billig och bekymmersfri värme.
Syftet är att hjälpa dig som husägare på traven i samhällets omställning till hållbar energi.
Vad krävs för att få bidraget?
Du måste uppfylla några grundkrav för att ansöka. Först och främst måste du vara en privatperson som äger ditt hus, helt eller delvis. Du måste också bo där. Ditt hus ska alltså vara din permanenta privatbostad. Om du har ett fritidsboende, så räknas det inte. Inte heller ouppvärmda ytor räknas. Ett annat krav är att ditt hus värms upp med el eller gas idag. Exempel är direktverkande el med element eller golvslingor som värms upp med hjälp av en el- eller gaspanna. Ditt hus kan även räknas som el- eller gasuppvärmt om du tillför viss värme från kaminen eller tar energi från solen eller vinden. Även luft/luftvärmepumpar som är äldre än tio år räknas faktiskt som el- och gasuppvärmning. Sist men inte minst, så måste du vända dig till någon som är godkänd för F-skatt. Du får inte installera pumpen själv. Som tur är finns det certifierade IVT-återförsäljare nära till hands – oavsett var du bor i Sverige.
Hur stort är bidraget?
Du kan få bidrag för högst hälften av materialkostnaderna vid byte till en värmepump. Max 30 000 kr och minst 10 000 kr. Din åtgärd måste ha kostat minst 20 000 kr. Men det goda tar inte slut där. Om du väljer att byta fönster eller tilläggsisolera ditt hus i samband med att du installerar en ny värmepump, så kan du få 30 000 kr till. Totalt kan du alltså få 60 000 kr om du gör båda delarna. Däremot får du inte bidrag för arbetskostnader eller avgifter.
Hur ansöker du?
Alla ansökningar skickas via Boverkets e-tjänst, men det är Länsstyrelsen på din ort som tar besluten. Det är också Länsstyrelsen som svarar på frågor om vad din ansökan ska innehålla. Ansökan ska vara inskickad inom fyra månader från det att åtgärden påbörjats, men det är inte hugget i sten. Enligt Boverket kan du även ansöka om åtgärder längre tillbaka i tiden från november 2022. Men du måste sätta i gång före 1 juni 2025. Så vad väntar du på?
Vill du prata med en expert?
Kontakta din närmsta IVT-återförsäljare för att prata mer om lämpliga åtgärder i ditt hus. Alla som installerar våra värmepumpar är certifierade av IVT och Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen. Rätt värmepump och rätt kunskap på rätt plats helt enkelt.
Hitta återförsäljare
Svårt att hitta rätt värmepump?
Vi hjälper dig att hitta rätt värmepump utifrån ditt nuvarande värmesystem och vad du har för energiförbrukning idag. I vår guide kan du också se hur många gratis kilowattimmar du kan få direkt från naturen. Svara på några enkla frågor och få ett resultat inom en minut.
Vill du lära dig mer?
Mer information om bidrag för energieffektivisering i småhus finns hos Boverket och Länsstyrelsen på din ort. Ansökan sker via Boverket.