Frånluftsvärmepump eller bergvärme?

Av Anders Birgersson, 23 mars 2017

familj.jpgTvå av de populäraste värmesystemen idag är frånluftsvärme och bergvärme. Men vad är egentligen bäst? I det här blogginlägget tittar vi närmare på de båda alternativen.

 

Bergvärmepumpen ger den största besparingen.
Bergvärmepumpen hämtar sin energi från ett borrhål på din tomt. Om du har en stor tomt men långt till berggrunden kan även jordvärme (kallas även markvärme) vara ett alternativ, då man gräver ner kollektorslangen på bara någon meters djup. Installationen av dessa värmepumpar kräver ingrepp på din tomt i form av borrning eller grävning. Det innebär en högre investeringskostnad, men tekniken ger samtidigt den största besparingen. Jämfört med uppvärmning med olja sjunker värmekostnaden med upp till 80 procent. Oavsett om du väljer bergvärme eller jordvärme tar energin i berget och marken aldrig slut, utan återladdas ständigt av solen.

Frånluftsvärmepump för ett sundare inomhusklimat.
En frånluftsvärmepump går till skillnad från bergvärmepumpen inte utanför huset för att producera värme och varmvatten. Istället är det energin i ventilationsluften som används. Det bidrar dessutom till en mer effektiv ventilation och ett sundare inomhusklimat. Besparingen blir inte lika hög som med en bergvärmepump eller jordvärmepump, men i gengäld är investeringskostnaden lägre.

Vilket ventilationssystem kräver en frånluftsvärmepump?
För att du ska kunna installera en frånluftsvärmepump behöver ditt hus vara utrustat med mekanisk frånluftsventilation. Som regel finns den här typen av ventilation i hus byggda från 1970-talet och framåt. Principen med mekanisk frånluft bygger på att en fläkt ser till att luften ventileras ut ur huset, vilket skapar ett undertryck som drar in ny luft i huset via uteluftssdon. Den här typen av ventilation som kombinerats med en frånluftsvärmepump kallas FX-ventilation, där F står för frånluft och X för värmeväxling.

Hur mycket kostar en värmepump?
Kostnaden varierar beroende på förutsättningarna i ditt hus. Hur stor effekt din värmepump behöver ha styrs exempelvis av hur stort du bor. Om du har spa-bad eller kanske till och med en pool påverkar det såklart också vilken kapacitet ditt värmesystem måste kunna leverera. En bergvärmepump inklusive installation kostar någonstans mellan 105 000-195 000 kronor efter ROT-avdrag. En frånluftsvärmepump hamnar lite lägre i pris. Tänk på att välja en värmepump som är anpassad för vårt nordiska klimat och att låta en återförsäljare som är medlem i SKVP (Svenska Kyl & Värmepumpföreningen) sköta installationen. En bergvärmepump eller frånluftsvärmepump är en stor investering, men det är också viktigt att komma ihåg att det du egentligen betalar för är lägre värmekostnader. Den minskade energikostnaden betalar ju på sikt hela investeringen jämfört med om du värmt huset med andra dyrare alternativ. Dessutom innebär din värmepump att husets värde ökar vid en eventuell försäljning. Ett hus med en låg energikostnad är helt enkelt mer attraktivt än ett med ett föråldrat eller ineffektivt värmesystem.

Så vad ska du välja?
Med två värmesystem som ändå ligger relativt nära varandra i pris är tumregeln att ju lägre driftskostnad du får, desto bättre är det. Sen får ditt ekonomiska utrymme styra hur stor investering du har råd med. Som ett tips på vägen är det också alltid bra att prata med ett proffs. Kontakta en värmepumpsspecialist nära dig för att diskutera ditt värmebehov, ditt hus och vilka kostnader olika val skulle innebära i ditt fall.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Bergvärme , Värmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.