Vår livsstil påverkar så klart miljön. Men hur mycket skiljer det egentligen om du värmer huset med en värmepump jämfört med till exempel olja? Och hur mycket kan man kapa sina koldioxidutsläpp totalt om man tänker på miljön i både stort och smått? Vi tittar närmare på det i den här bloggen.
Vad påverkar våra utsläpp?
Det är flera faktorer som påverkar koldioxidutsläppen från våra hushåll. En del utgörs av elen vi använder till elektronisk utrustning hemma, som till exempel belysning. Något som har en stor påverkan är vilken typ av uppvärmning som används. Andra val vi gör – som hur mycket bil vi kör och våra konsumtionsvanor är också avgörande.
För att få ett konkret mått på vad effekterna av olika val blir använder vi oss av två exempelfamiljer – en miljömedveten och en som inte tänker så mycket alls på vilken påverkan deras livsstil har. I vårt räkneexempel har vi utgått från att familjen har fyra personer i hushållet. De bor i Hudiksvall, i en villa byggd 1970.
Den miljömedvetna familjen.
Här sker uppvärmningen med bergvärmepump, kosten består mestadels av vegetariskt och man köper ofta second hand och återvinner allt sitt avfall. Dessutom har familjen ingen bil utan klarar sig på att åka kollektivt.
Den inte så miljömedvetna familjen.
Här är det fortfarande den gamla oljepannan som sköter uppvärmningen i huset. Det är ofta kött på tallriken och man köper hellre nytt än gammalt samtidigt som det enda som återvinns är tidningar, kartonger och glas. Familjen har två bilar – en stor dieselbil och en liten bensinbil.
Skillnaden motsvarar 7,5 jordklot.
När vi tittar på siffrorna är det intressant att konstatera att till och med den miljömedvetna familjen lever över jordens tillgångar. De hade krävts 2,4 jordklot för att deras livsstil skulle vara hållbar. Jämförelsevis lever familjen som inte tänker på miljön som om det funnits 9,9 jordklot – en skillnad på 7,5 jordklot. Skillnaden i utsläpp från bostaden är också som vi ser signifikant. 2,98 ton koldioxid per år jämfört med 0,75. Här får den förnybara energikällan bergvärme ett stort genomslag jämfört med att elda fossilt med oljepannan.
Vill du ta reda på ditt eget klimatavtryck? Gör testet på klimatkalkylatorn.se. Här kan du även få tips på hur du minskar din egna klimatpåverkan.
Vill du byta till en förnybar värmekälla och minska dina CO2-utsläpp? Här får du en introduktion till de olika typer av värmepumpar som finns.