En luft/luftvärmepump är en investering i lägre värmekostnader och skönare inomhusklimat. I den här bloggen ger vi fem tips till dig som vill omvandla uteluftens energi till värme.
1. Välj en värmepump som klarar ditt klimat.
En värmepump som är anpassad för nordiska förhållanden klarar att försörja ditt hem med energisnål värme även under riktigt kalla vinterdagar. Samtidigt har billiga luftvärmepumpar inte prestandan som krävs för att fungera och leverera pålitlig värme i våra nordliga förhållanden. Snö, is och regn – ofta i kombination med snabba väderomslag – ställer höga krav på luftvärmepumpens funktion och effektivitet. Samtidigt kan en luftvärmepump i toppklass sänka dina värmekostnader med upp till 50 procent. Och du kan lita på att den fungerar.
2. Ställ lika höga krav på din installatör som på värmepumpen.
En luftvärmepump innehåller köldmedie och får därför bara installeras av certifierade specialister. Se till att du har förtroende för den som ska utföra arbetet. Förutom din magkänsla och en kontroll att installatören är certifierad av SKVP (Svenska Kyl & Värmepumpföreningen), kontrollera också vilka garantier som ingår och tillgängligheten till jourservice om din värmepump skulle drabbas av ett driftstopp.
Du kan läsa mer om behörighet kopplat till installationer av luftvärmepumpar i ett tidigare blogginlägg här på Energispararen
3. Placera luftvärmepumpens utedel med omsorg.
Här finns det egentligen tre saker att ta hänsyn till. Det ska se bra ut, det ska ge en bra effekt och så klart ge förutsättningar för driftsäkerhet. Utedelen behöver en fri yta runt sig, annars kan det bli rundgång i luftintaget, vilket sänker effektiviteten. När det handlar om driftsäkerheten så är det viktigt att utedelen står skyddad från väder. Här finns möjligheten att komplettera med ett tak för att hindra regn, hagel och snö från att träffa luftvärmepumpen. Sen ska installationen självklart se så bra ut som möjligt. Ett tips kan vara att försöka få luftvärmepumpen att smälta in i miljön runt den, exempelvis genom att arbeta med ett stenparti eller växtlighet runt omkring – dock inte för nära.
I det här blogginlägget kan du läsa mer om placeringen av luftvärmepumpens utedel.
4. Vill du byta ut en gammal luftvärmepump till en ny?
Hur mycket bättre är egentligen en ny värmepump jämfört med exempelvis en som installerades för tio år sedan? Utvecklingen går hela tiden framåt, och luftvärmepumpar är inget undantag. Främst är det innedel som idag ger plats åt större och effektivare värmeväxlare. Samtidigt har distributionen av luft blivit effektivare, vilket innebär att du får skönare värme även på längre avstånd från innedelen. Sammantaget kan du räkna med att en luftvärmepump i premiumklassen sparar 30–35 procent mer idag än för tio år sedan.
I den här bloggen hittar du mer information på temat utbyte.
5. Appstyrning!
Något som också kommit med den tekniska utvecklingen är möjligheten till fjärrstyrning av din luftvärmepump. På moderna luftvärmepumpar sker fjärrstyrningen via din mobilapp och med Wi-fi-uppkoppling. Att kunna kontrollera luftvärmepumpen med din mobil är särskilt användbart om du har ett fritidshus. När du ska åka dit höjer du enkelt temperaturen så att det är varmt och skönt när du kommer fram. Och när du lämnar kan du lika enkelt ställa in underhållsvärme. Då håller luftvärmepumpen en temperatur på cirka 10 grader, vilket är tillräckligt för att motverka fukt och mögel. Samtidigt ger det en betydligt lägre driftskostnad.