Tipsen som ger dig rätt temperatur hemma.

Av Anders Birgersson, 13 januari 2016

IVT VärmepumparDu har just köpt en helt ny värmepump. Mitt i vintern upptäcker du att det inte blir riktigt varmt inomhus. Irriterande, eller hur? Här listar vi de vanligaste orsakerna och några enkla åtgärder som du kan göra själv innan du ringer efter hjälp. Tipsen avser i första hand bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar 

 

En värmepump är mycket driftsäker, men trots kan det finnas tillfällen då det blir för varmt eller för kallt i hela eller delar av huset. Ibland beror det faktiskt på helt andra saker än själva värmepumpen. I första hand läser du förstås de tips och råd som finns i värmepumpens manual. Om den har kommit bort så har de flesta tillverkarna manualer att ladda ned på deras hemsidor. Vissa har till och med enkla instruktionsfilmer som visar hur de vanligaste inställningarna på värmepumpen går till. Här bjuder vi på några extra tips som kanske inte finns med i manualen och som kan komma väl tillhands innan du kontaktar proffshjälp.

Det är för varmt eller för kallt i hela huset.
Kontrollera först att värmepumpen verkligen är i drift. Om den larmar så får du bäst hjälp av manualen. 
För de flesta typer av berg- och luft/vattenvärmepumpar rekommenderas att du ställer in termostaterna på full värme. Detta gäller både element och golvvärmetermostater. (Enstaka rum kan eventuellt begränsas med inställning på termostaten, till exempel sovrum eller rum med stark solinstrålning.) Värmepumpens inbyggda reglercentral har därför i de flesta fall kontrollen över värmen i större delen av huset och är således det ställe där du i första hand skall justera värmen. Om du har en rumsgivare kopplad till värmepumpen görs justeringen enkelt på just den. 
I annat fall följer du värmepumpens manual för inställning av den så kallade värmekurvan. Värmekurvans uppgift är att skicka ut rätt temperatur på värmevattnet mot elementen i förhållande till utomhustemperaturen. Kom ihåg att förändringen tar tid, vänta gärna ett dygn så att ändringen hinner ge verkan innan du gör en ny justering.

Det är för kallt i ett eller några av rummen.
Kontrollera först att termostatventilen på respektive element står på max. Blir elementet ungefär lika varmt över hela ytan som i andra rum? I annat fall - lufta av elementet. Läs i vårt tidigare blogginlägg http://blogg.ivt.se/energispararen/tips-till-dig-med-varmepump  hur det går till.
Skulle elementet fortfarande inte blir varmt, och om du har verktyg och kunskap, kan du demontera själva termostatdelen som sitter skruvat på ventilen. Termostaten trycker på en metallpinne, ett så kallat tryckstift som öppnar och stänger vattenflödet, och reglerar på så sätt temperaturen i rummet. Om termostaten i sig är trasig blir elementet varmt kort efter det att du demonterat den. Alternativt kan tryckstiftet ha kärvat i det inre läget - vilket innebär att ventilen är stängd. Tryck in stiftet med hjälp av skaftet på en skruvmejsel och låt sedan stiftet fjädra tillbaka ett antal gånger. Knacka även lite försiktigt på ventilen. Rätt spel mellan yttre och inre läge på tryckstiftet är ca 5mm. 
Som sista åtgärd om stiftet inte fjädrar ut; dra ytterst försiktigt stiftet med en tång. Låt den vara i det yttersta läget och kontrollera om elementet blir varmt. Det finns även en hel del instruktioner om detta på Youtube. Om elementet fortfarande inte blir varmt är det dags att ringa efter en servicetekniker!

Hitta servicetekniker

 

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Service , Luft/vattenvärmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.

Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen.