Vi får ofta frågan om en luft/luftvärmepump drar mycket el, och det korta svaret är enkelt, nej det gör den inte! En luft/luftvärmepump hämtar sin energi från uteluften och omvandlar den till luftburen värme eller kyla på ett väldigt energieffektivt sätt.
Köpguide: Tänk så här när du tar in offerter på värmepump.
Av Anders Birgersson, 15 november 2018
Värmepumpen är en modern, miljövänlig och effektiv värmekälla. Här presenterar vi de viktigaste sakerna att tänka på när du tar in offerter från olika leverantörer. Följ vår guide, så blir ditt val av värmepump enklare.
Värmepump och solceller – en närproducerande kombination.
Av Urban Jonsson, 09 augusti 2018
Tänk om du kunde omvandla energi från din egen tomt till värme och varmvatten. Och tänk om du kunde driva hela systemet med el som producerats på ditt eget tak. Det är exakt så kombinationen värmepump och solceller fungerar.
Kan man köpa värmepump med delbetalning?
Av Anders Birgersson, 08 mars 2018
Det korta svaret är ja. Det finns flera bra sätt att finansiera vad som faktiskt i det längre perspektivet blir ett billigare boende, genom att du sänker månadskostnaden för din värme. I det här blogginlägget pratar vi mer om just det.
Bästa värmesystemet för hyreshus och BRF:er?
Av Lars Hoppe, 30 november 2017
Idag är bergvärme en allt vanligare uppvärmning för hyreshus, bostadsrättsföreningar (BRF) och flerbostadshus. I det här blogginlägget svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi får från fastighetsägare och bostadsrättsföreningar när det gäller värme och värmesystem.
Vad är skillnaden mellan solceller och solpaneler?
Av Urban Jonsson, 24 juli 2017
Förnybara energikällor har aldrig varit mer aktuella. Dels för att de verkligen behövs, men också för att tekniken är bättre och priserna lägre än någonsin tidigare. Och kanske mest intressant av allt är solenergi. I det här blogginlägget förklarar vi skillnaden mellan solceller och solpaneler.
Vilket värmesystem är billigast?
Av Anders Birgersson, 29 juni 2017
Att olja är både den dyraste och minst miljövänliga uppvärmningskällan känner säkert de flesta till. Men vilket alternativ ger egentligen det lägsta energipriset? Det tänker vi ge svar på i det här blogginlägget.
Luft/luftvärmepumpen ger billig svalka på sommaren
Av Urban Jonsson, 15 juni 2017
Värmen ligger som ett kvavt lock i uterummet. I sovrummet är det i princip omöjligt att somna när lakanen klibbar fast mot huden. Känner du igen dig? Men det finns en enkel lösning på problemet. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur luft/luftvärmepumpens kylfunktion blir en räddare i nöden när sommaren är som varmast. Och framförallt räknar vi ut vad det kostar att använda funktionen för luftkonditionering.
Förläng säsongen i fritidshuset med en luft/luftvärmepump.
Av Urban Jonsson, 01 juni 2017
Genomsnittssvensken använder sitt fritidshus sex till sju veckor om året. Men det finns ett enkelt sätt att förlänga säsongen och få större nytta av ditt torp eller din sommarstuga. Det kan dessutom både spara pengar och bana väg för en ny inkomstkälla.
Vad kostar det att kyla med en luftvärmepump?
Av Urban Jonsson, 31 maj 2016
Förutom att en luft/luftvärmepump ger skön värme när det är kallt ute, kan den också ge svalka på de allra varmaste sommardagarna. Men vad kostar det egentligen att låta din värmepump kyla istället för att värma? I det här blogginlägget tar vi reda på det.
Det enklaste sättet att få din luft/vattenvärmepump att spara mer.
Av Anders Birgersson, 25 april 2016
Det är lätt att glömma av en värmepump efter installationen, men det lönar sig att ge den några minuters omtanke per säsong. I det här blogginlägget ger vi dig tipsen som får din värmepump att både hålla längre och spara mer.
Folksams senaste rapport om värmepumpar är här.
Av Anders Birgersson, 15 december 2015
Vi har tagit del av Folksams senaste rapport om värmepumpar i Sverige. Undersökningen tittar bland annat närmare på skadeärenden och reparationskostnader för värmepumpar. I det här blogginlägget går vi igenom några intressanta punkter från rapporten.
Värmepump med eller utan inverterstyrning?
Av Fredrik Holmgren, 25 november 2015
Många värmepumpar är idag utrustade med så kallad inverterstyrning. Men vad är det egentligen, och vilka fördelar respektive eventuella nackdelar finns det?
Höj värmen och sänk kostnaderna i fjällstugan.
Av Anders Birgersson, 18 november 2015
De flesta fritidshus i fjällen värms med direktverkande el-element. Dessutom är de oftast gamla och har dåliga termostater. Den typen av uppvärmning innebär en onödigt hög kostnad. Det finns nämligen en enkel lösning.
Vad ska du tänka på vid utbyte av en frånluftsvärmepump?
Av Anders Birgersson, 11 november 2015
Sedan i mitten av 1980-talet sitter frånluftsvärmepumpar mer eller mindre som standard i svenska villor och bostadsrätter. De är små till måttet, kräver samma utrymme som en vanlig garderob och producerar energisnål värme och varmvatten. Energin hämtas från ventilationsluften, så värmepumpen är faktiskt också ett ventilationsaggregat. När den gamla värmepumpen behöver bytas ut finns det ett par alternativ som kan ersätta den – här lyfter vi fram några av dem.
SCOP och COP. Vad är skillnaden?
Av Anders Birgersson, 04 november 2015
När du tittar närmare på värmepumpars tekniska specifikationer har du säkert stött på begreppet SCOP, och kanske även COP. I det här blogginlägget förklarar vi betydelsen.
Vem får installera en luft/luftvärmepump?
Av Urban Jonsson, 27 oktober 2015
I det här blogginlägget tittar vi närmare på vem som enligt lagen får installera en värmepump – och vem som enligt förnuftet bör göra det.
Bara fördelar med golvvärme?
Av Anders Birgersson, 22 oktober 2015
Fördelarna med golvvärme är så klart många. Men det finns faktiskt fall där det finns anledning att ifrågasätta om det är det bästa alternativet.
Behöver man borra om man byter bergvärmepump?
Av Anders Birgersson, 09 oktober 2015
Något som många villaägare med en äldre bergvärmepump funderar över är kostnaden för att byta till en ny, mer modern värmepump. Som alltid är det individuella förutsättningarna som till sist avgör, men i det här blogginlägget klargör vi ett antal viktiga detaljer.
Vad sparar du på att byta ut din luft/luftvärmepump?
Av Anders Birgersson, 28 september 2015
Utvecklingen går hela tiden framåt och nya, effektivare värmepumpar utvecklas varje år. Men hur mycket bättre är egentligen en ny luft/luftvärmepump i jämförelse med en som är tio år gammal?
Kategorier
- Värmepump (42)
- Att välja värmepump (41)
- Luft/luftvärmepump (40)
- Bergvärme (40)
- Berg-, jord- och sjövärmepump (37)
- Energi (34)
- Driftkostnad (28)
- Miljö (27)
- Luft/vattenvärmepump (26)
- Byta till värmepump (25)
- Frånluftsvärmepump (18)
- Spara mer (17)
- Service (15)
- Energispartips (13)
- Uppvärmningsalternativ (11)
- ROT-avdrag (8)
- Direktverkande el (8)
- Kyla (8)
- Installation (8)
- Jordvärme (7)
- Borrdjup (6)
- Bra val (4)
- Konvertering (3)
- Garantier (3)
- Solceller (3)
- Sjövärme (3)
- Appstyrning (3)
- Svanenmärkta värmepumpar (2)
- Attefallshus (2)
- Fjärrvärme (2)
- Fastighetsvärmepumpar (2)
- Pool (2)
- Finansiering (2)
- Oljepanna till värmepump (1)
- Golvvärme (1)
- Försäkringar (1)
- Skada (1)
- Värmepumpskalkyl (1)
- Fastighetsavdelningen (1)
- Delbetala (1)
- Inverter (1)