Byt till värmepump och få pengar för det.

Av Anders Birgersson, 18 januari 2024

Bor du i ett småhus som värms upp med el eller gas? Grattis! Snart kan du slippa dyr uppvärmning och dessutom få pengar för det. Nu kan du ansöka om bidrag för något som heter ”energieffektiviserande värmesystemsåtgärder”.

Vi tar upp vad du behöver veta i det här blogginlägget.

Läs artikel

Så sänker du elräkningen när du har frånluftsvärmepump.

Av Anders Birgersson, 12 september 2023

Frånluftsvärmepumpar finns det gott om i de svenska hemmen. Många väljer den eftersom man får en komplett lösning på sitt behov av värme, varmvatten och ventilation i en och samma enhet.

Det är dock ingen hemlighet att värmepumpseffekten är förhållandevis begränsad, och att behovet av eltillskott ökar när utetemperaturen sjunker.

Vi ger dig 4 användbara tips inför vinterns kalla dagar.

 

Läs artikel

Så kan du tänka inför vintern.

Att installera en värmepump är ett smart val för behaglig värme, lång livslängd samt ett skonsammare val för miljön. Men det är också ett väldigt smart val för låg driftskostnad, då uppvärmningen av hemmet oftast står för huvuddelen av elförbrukningen.

I blogginlägget hittar du generella tips på hur du kan sänka din elförbrukning. Från enkla saker att tänka på till större investeringar. Allt beror såklart på individuella förutsättningar och inte minst på privatekonomin.

Läs artikel

Drar en luft/luftvärmepump mycket el?

Av Anders Birgersson, 18 augusti 2021

Vi får ofta frågan om en luft/luftvärmepump drar mycket el, och det korta svaret är enkelt, nej det gör den inte! En luft/luftvärmepump hämtar sin energi från uteluften och omvandlar den till luftburen värme eller kyla på ett väldigt energieffektivt sätt.

Läs artikel

Tio tips som hjälper din luftvärmepump att spara mer.

Av Anders Birgersson, 23 augusti 2018


En luft/luftvärmepump utvinner värme ur utomhusluften så effektivt att den kan halvera din värmekostnad. För att få ut mesta möjliga av din värmepump finns det några saker att tänka på. I det här blogginlägget går vi igenom tio av de viktigaste.

Läs artikel

Värmepodden, avsnitt 4: Ingen bergvärme utan borrhål.

Av Anders Birgersson, 24 augusti 2017

Vi har nått del fyra i vår poddserie om värmepumpar. Det är dags att ställa alla frågor vi kan komma på om borrning och borrhål. Hur djupt måste man borra? Hur lång tid tar det? Och hur stor del av kostnaden för en bergvärmepump går egentligen till installationen? Som vanligt är vår moderator Frida Zetterström på plats för att leda samtalet, och hon får hjälp av proffsen Anders Jonsson och Fredrik Colliander.

Läs artikel

Värmepodden, avsnitt 3: Vi måste prata om luft/luftvärmepumpar.

Av Anders Birgersson, 04 maj 2017

Vi presenterar stolt det tredje avsnittet av Värmepodden. Den här gången fokuserar vi på en riktig energisparare: luft/luftvärmepumpen. Hur mycket pengar kan den egentligen spara? Vad är det för skillnad på en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump och i vilken typ av hus passar dem? För att guida oss tar vår moderator Frida Zetterström hjälp av specialisterna Anders Jonsson och Fredrik Colliander.

Läs artikel

Ny värmepump jämfört med en tio år gammal – vad är skillnaden?

Av Urban Jonsson, 23 februari 2017

Tekniken tar hela tiden nya språng, och de senaste tio åren är knappast något undantag. I det här blogginlägget undersöker vi vad som hänt med värmepumparna det senaste decenniet – både när det gäller effektivitet och nya funktioner.

Läs artikel

Kallt hemma trots värmepump?

Av Anders Birgersson, 01 november 2016

När temperaturen vänder neråt på vintern kan det ibland kännas som att kylan även följer med in i ditt hus. Som tur är finns det oftast en enkel lösning. I det här blogginlägget går vi igenom hur du gör för att få en skön temperatur hemma.

Läs artikel

Hur du får lägre elförbrukning med din frånluftvärmepump

Av Anders Birgersson, 18 oktober 2016

När vintern närmar sig och temperaturen stadigt kryper neråt sätts ditt värmesystem på prov. Merparten av alla villor byggda från 1970-talet och senare är försedda med en så kallad frånluftvärmepump som hämtar energin från ventilationsluften. Även om värmepumpen är effektiv så är energin i ventialtionsluften begränsad och elpatronen får arbeta som komplement, med en dyrare elräkning som följd. 

Läs artikel

Hur mycket el drar en värmepump?

Av Urban Jonsson, 06 september 2016

Anledningen till att du skaffar värmepump är förmodligen att du vill sänka dina värmekostnader. Och en bra värmepump är faktiskt så effektiv att den på sikt kommer att betala sig själv genom att den sparat mer pengar åt dig än den kostade att installera. För att fatta rätt beslut är det viktigt att du får en bra kalkyl som redovisar vad värmepumpen faktiskt kommer att spara. Här går vi igenom alla uppgifter som den bör innehålla.

Artikeln publicerades ursprungligen 2016-09-06 och uppdaterades med aktuella räkneexempel 2018-04-19. 

Läs artikel

Det enklaste sättet att få din luft/vattenvärmepump att spara mer.

Av Anders Birgersson, 25 april 2016

Det är lätt att glömma av en värmepump efter installationen, men det lönar sig att ge den några minuters omtanke per säsong. I det här blogginlägget ger vi dig tipsen som får din värmepump att både hålla längre och spara mer.

Läs artikel

Här är de 10 bästa tipsen för att sänka din elräkning

Av Anders Birgersson, 06 april 2016

Är du trött på dyra elräkningar och höga värmekostnader? Du är inte ensam. Så skaffa en timer, dra ut mobilladdaren och installera en värmepump – dessa är bara några knep som sänker energiförbrukningen och sparar dig tusenlappar varje år. Kolla här vilka som är de bästa tipsen för ditt hem, vare sig det gäller villa eller fritidshus.

Läs artikel