Värmekurvans uppgift är att skicka ut rätt temperatur på varmvattnet mot elementen i förhållande till utomhustemperaturen. Beroende på värmesystem behöver man olika kurvor, vilket installatören ställer in vid installation av värmepumpen. Golvvärme till exempel kräver en lägre kurva medan radiatorer ska ha en mitt emellan-kurva och små radiatorer en hög kurva. Du kanske undrar om du får pilla på den? Frågan är kanske varför du vill göra det.
I vissa fall önskar värmepumpsägare ändra kurvan, vi rekommenderar dock inte detta utan nödvändiga tekniska kunskaper, eller om man inte riktigt vet vad man gör. Vi kommer ändock beskriva de olika punkterna. Men först vill vi tipsa om vad som kan vara en god idé att titta på innan man ger sig på kurvan, och som kanske kan ge samma goda resultat som man är ute efter när man gett sig ut på webben med uppdraget att förstå sig på värmepumpens värmekurva.
För en jämnare temperatur och optimerad drift
- I många fall är det bra med en rumsgivare som tillbehör då värmepumpen med hjälp av den automatiskt kompenserar värmekurvan om det är ruskigt ute men varmt inne på grund av att man kanske eldar i kaminen eller om huset värms upp av solinstrålning. Du kan då luta dig tillbaka och njuta av att vara precis lagom varm.
- För de flesta typer av berg- och luft/vattenvärmepumpar rekommenderas att du ställer in termostaterna på full värme. Detta gäller både element och golvvärmetermostater. (Enstaka rum kan eventuellt begränsas med inställning på termostaten, till exempel sovrum eller rum med stark solinstrålning.) Värmepumpens inbyggda reglercentral har därför i de flesta fall kontrollen över värmen i större delen av huset och är således det ställe där du i första hand ska justera värmen.
- Upplever du ändå att du behöver justera värmekurvan rekommenderar vi alltid att du pratar med din installatör.
Beskrivning och exempel på värmekurva
Kom ihåg att alla värmekurvor ser olika ut, och att nedan endast är en övergripande beskrivning. Frågor kring värmekurvan och dess inställningar hittar man enklast i värmepumpens manual. I vissa värmepumpar finns värmekurvan endast att tillgå i installatörsmenyn.
Exempel på värmekurva från en GEO 600. Observera att alla värmekurvor ser olika ut och att punkterna varierar beroende på värmepump.
Baspunkt: Denna kan justeras om det är varmt ute (plusgrader). Upplever man att det är kallt inne kan man höja denna, är det för varmt inne kan man sänka den.
Ändpunkt: Denna kan justeras om det är kallt ute (minusgrader). Upplever man att det är kallt inne kan man öka lutningen, är det för varmt kan man sänka lutningen.
Ofta upplever man att det är lite ruggigt inne runt nollan, då kan man ”knäcka” kurvan runt nollan så det blir en ”puckel” på värmekurvan. Detta resulterar i att framledningstemperaturen höjs vid just den utetemperaturen. Denna funktion finns inte i alla värmekurvor, se manualen för mer information.
Kom ihåg att förändringar på ett stort värmesystem tar tid, vänta gärna ett dygn så att ändringen hinner ge verkan innan du gör en ny justering.
Vill du komma i kontakt med din närmsta IVT-återförsäljare hittar du dem här: Hitta IVT Återförsäljare eller Serviceombud.