Värmepump och solceller – en närproducerande kombination.

Av Urban Jonsson, 09 augusti 2018


SolenergiTänk om du kunde omvandla energi från din egen tomt till värme och varmvatten. Och tänk om du kunde driva hela systemet med el som producerats på ditt eget tak. Det är exakt så kombinationen värmepump och solceller fungerar.

 

Fem gånger mer värme än energiförbrukning.
Sedan den första värmepumpen lanserades i början av 1970-talet har tekniken blivit det vanligaste uppvärmningssättet bland villaägare i Sverige. Dagens värmepumpar är så effektiva att de producerar fem gånger så mycket värmeenergi som de förbrukar elektrisk energi för sin drift. 1 kWh el blir alltså hela 5 kWh värme. Med de siffrorna i tankarna är det inte svårt att förstå varför värmepumpen blivit så populär.

Solceller på frammarsch.
Elproducerande solceller är ett perfekt komplement till din värmepump. Tekniken bygger på att solcellerna fångar upp solens energi och omvandlar den till ström som du kan använda som hushållsel i ditt hem – bland annat för att driva din värmepump. Det innebär att du får en lokalproducerad och helt klimatneutral uppvärmning. De senaste årens ökade efterfrågan på solceller har inneburit att priserna sänkts rejält vilket i sin tur gjort kombinationen värmepump och solceller ännu mer lönsam.

Hustak med solceller

Hur mycket el producerar solcellsanläggningen?
De vanligaste solcellsmodulerna har en verkningsgrad på cirka 15 procent, vilket betyder att 15 procent av solenergin som träffar modulens yta omvandlas till ren el. En yta på 30 kvadratmeter som är placerad i söderläge med 30-50 graders lutning genererar knappt 6000 kWh/år. En normalstor villa som värms med värmepump förbrukar ca 5.000-8000 kWh för värme och varmvatten per år, vilket innebär att att solcellerna i många fall producerar i stort sett hela den el-energi som värmepumpen behöver.

Det finns flera verktyg på nätet som räknar ut hur mycket solel du kan producera genom att installera solceller på ditt hustak. Klicka här för att komma till guiden hos Hemsol.

Sälj ditt överskott av el på sommaren.
På sommaren har vi flest soltimmar, vilket innebär att det också är då vi får som störst elproduktion från solcellerna. Beroende på hur stort energibehov du har är det vanligt att du under den här perioden får ett överskott av el. Det kan du skicka ut på elnätet och sälja vidare till ditt elbolag. En elmätare har koll på hur mycket el du har bidragit med och när hösten kommer och ditt energibehov blir större får du dra av motsvarande energimängd från din faktura. Kontrollera med ditt elbolag vad de har för villkor, och jämför gärna med andra elbolag så att du får ett så bra avtal som möjligt.

Hur länge håller en solcellsanläggning?
En bra solcellsanläggning har en livslängd på över 25 år och investeringen har för de flesta betalat sig på mindre än 10 år. Dessutom finns en extra trygghet i att du blir betydligt mindre påverkad av stigande elpriser i framtiden.

Intresserad?

Läs om våra solcellslösningar

Intresseområden: Att välja värmepump , Miljö , Energi , Byta till värmepump , Driftkostnad , Solceller , Uppvärmningsalternativ

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.