IVT bergvärmepumpar för nordiskt klimat.

Vi utvecklar och tillverkar våra bergvärmepumpar för att de ska prestera på topp i det karga nordiska klimatet. När du väljer en bergvärmepump från IVT kan du minska dina värmekostnader med så mycket som 80 procent. Energin som omvandlas till värme hämtas från ett 50-200 meter djupt borrhål.

Bergvärmepump, sjövärmepump och jordvärmepump.

IVT Geo 600 bergvärmepumpar i svart, inklusive två modeller med modern och stilren design. Enheterna är placerade mot en vit bakgrund och har en digital display på framsidan
IVT Geo 600

IVT Geo 600 är våran supermodell. Förutom energieffektiv värme och rikligt med varmvatten får du även en användarupplevelse som är mer självklar än någonsin tidigare. Lika intuitiv som din smartphone – och med samma höga designnivå.

IVT Premiumline HQ berg-, jord-, och sjövärmepump i vit färg med digital display och modern design, installerad för energieffektiv uppvärmning
IVT PremiumLine HQ

IVT PremiumLine HQ har flera smarta, patenterade funktioner som sänker energiförbrukningen utan att kompromissa med din komfort. Dessutom utrustad med smart teknik som gör att värmepumpen anpassar sig till det befintliga borrhålet.

IVT Greenline HE bergvärmepump i vit med digital display, designad för berg-, jord- och sjövärme, som erbjuder energieffektiv uppvärmning
IVT Greenline HE

IVT Greenline HE är konstruerad med beprövad teknik som garanterar driftsäkerheten. Dessutom klarar den att leverera höga vattentemperaturer, vilket gör den extra pålitlig under kalla vintrar.

Om bergvärmesystemet.


Ett bergvärmesystem använder lagrad solenergi som finns i berggrunden för att värma, kyla, ge varmvatten och ventilation till ditt hem. Solenergi finns även i jord, sjö och grundvatten och kan nyttjas lika bra. Då pratar man om jordvärmepumpar och sjövärmepumpar, men principen är densamma och samlingsnamnet är ofta bergvärmepumpar.


Det handlar om att förflytta energin mellan ditt hem och marken. I 100-200 meter djupa borrhål placeras så kallade kollektorslingor som fylls med en vätska som cirkulerar genom marken och absorberar den naturliga värmen från jorden, eftersom temperaturen under markytan är relativt konstant året runt. Den uppvärmda vätskan förs tillbaka till värmepumpen i ditt hem, och kompressorn i värmepumpen höjer temperaturen ytterligare genom att koncentrera värmeenergin. Den här koncentrerade värmen distribueras sedan i ditt hem via radiatorer eller golvvärme. 

På sommaren kan systemet vändas om för att fungera som ett kylsystem, där värme från hemmet flyttas tillbaka till marken. 

Fossilfritt, effektivt och dessutom med lång livslängd. Räkna med en 20-25 år innan värmepumpen behöver bytas ut, och 50+ år för kollektorslangen. Långsiktig trygghet, med andra ord!


Fördelarna är många: lägre uppvärmningskostnader, minimal miljöpåverkan och en jämn inomhustemperatur året runt. 
Nackdelar? Tja, installationskostnaden kan vara hög, men tänk på det som en investering. Efter några år har du tjänat in pengarna genom de låga driftskostnaderna. 


Prislappen varierar, men räkna med en investering på mellan 100 000 och 200 000 kronor. Glöm inte att det finns statliga bidrag som kan hjälpa till!

Om att byta bergvärmepump.


Det är dags att byta bergvärmepump om den är över 20 år gammal, ofta kräver reparationer eller om din energiräkning har ökat utan någon tydlig anledning. En modern pump är effektivare och kan spara pengar i längden.


Kostnaden varierar, men räkna med en investering på mellan 70 000 och 140 000 kronor, exklusive arbete. Nyare modeller är mer energieffektiva och ger besparingar på sikt.


Nej, oftast behöver du inte borra ett nytt hål. Det befintliga borrhålet och kollektorsystemet kan vanligtvis användas för den nya pumpen, vilket sparar både tid och pengar.



Läs mer om hur du byter bergvärmepump och andra vanliga frågor här:

Byta värmepump